EnGenius Networks Meeting Bulgaria 2020

EnGenius: WiFi-6 е инвестиция в бъдещето, която носи ползи и днес

Владимир Владков 30 Януари

Компаниите, които решат днес да си купят и инсталират продукти WiFi-6, не само инвестират в бъдещето, но могат да получат веднага икономически ползи заради по-високата ефективност (различни по вид трафик едновременно), много по-голям капацитет, особено при използване на технологията MU-MIMO, както и подобрена производителност чрез новата схема за модулация (до 1024 QAM). На практика безжичните решения по стандарта 802.11ax (познат като WiFi-6) осигуряват над 4 пъти по-висока скорост към клиента в сравнение с продуктите по втората вълна от стандарта 802.11ac, като в първия случай теоретичният максимум е над 9600 Mbps спрямо 1733 Mbps. Това заяви Шери Уей, регионален генерален директор на EnGenius Networks Европа на семинар за интегратори и партньори, организиран съвместно с дистрибутора за България РТС БГ. РТС има повече от 20 г. опит в предпродажбените и продажбени процеси, гаранционната и извънгаранционна поддръжка, различни решения за бизнеса, обхващащи IP телефония, IP наблюдение, безжична свързаност и Wi-Fi решения, като осигурява следпродажбено обслужване и техническа поддръжка. Над 30 служители на РТС БГ активно участват в проекти на своите клиенти и партньори. Компанията е дългогодишен дистрибутор на EnGenius, като за това време са реализирани редица интересни проекти.

Екипът на РТС БГ с Шери Уей и Джеймс Рос от Engenius Networks Европа.

Конкуренцията между WiFi мрежите и мобилните клетъчни мрежи никога не е спирала, но бързото развитие на системи и приложения за областта на Интернет на нещата (IoT), както и навлизането на мобилните 5G мрежи увеличават многократно локалния трафик, който все повече преминава през WiFi мрежите. "Според прогнозите през 2022 г. трафикът през фиксираните мрежи ще представлява само 29% при над 48% преди 2 години, докато делът на трафика през безжичните мрежи ще скочи от 52% на над 71%, обясни Шерил Уей. - По данни на IDC през 2020 г. в света ще има почти 31 милиарда инсталирани IoT устройства, а до 2025 г. тази база ще скочи до над 75 милиарда." EnGenius, която е сред пионерите в областта на WiFi технологиите, предоставя на партньорите си и системните интегратори решения за различни пазарни ниши като образователната система, малък и среден бизнес , здравеопазване (продуктите разполагат със специфичния сертификат EN 60601-1-2), логистиката, автоматизацията на дома, обществени места като летища, гари, спирки, хотели и ресторанти, както и за доставчици на управляеми услуги. Тайванската компания разполага и с три научно-изследователски центъра, а всички продукти преминават през взискателни тестове, включително на схемите и електронните компоненти, на антените, на издръжливост на температурни промени и влажност. Предизвикателството от по 4 свързани устройства на потребител и нуждата от непрекъсната свързаност нараства в редица вертикални сегменти, като при домашните автоматизирани системи. Средногодишният ръст е 34 на сто при умните електроуреди - 104%, при преносимата електроника - над 50 на сто годишно. В здравеопазването свързаните устройства се увеличават с 63 на сто, в автомобилите - с 46%, а в индустрията - с близо 60 на сто. Голяма част от тези устройства ще разполагат с WiFi свързаност, като всяка година към WiFi мрежи се свързват над 4 милиарда устройства, обясни Шери Уей. Тя цитира и проучването VNI на Cisco, според което догодина на всеки човек ще се падат по 14 свързани устройства, но и днес почти всеки потребител има поне по 4 такива - смартфон, лаптоп, таблет и смарт часовник. Именно затова и мрежите в хотелите, училищата, болниците, офисите се проектират да обслужват поне по 4 устройства на потребител. Освен повече свързани устройства, потребителите генерират през тях и повече трафик от данни, като нарастват музикални, видео и други поточни услуги.

Шери Уей, регионален генерален мениджър на Engenius Networks Европа.

Именно по-големият трафик от преносими устройства засилва прехвърлянето на мобилния трафик от клетъчни мрежи (4G и 5G) към WiFi, като през 2022 г. над 41% от генерираните от мобилни мрежи данни ще бъдат прехвърлени към интернет през безжичните WiFi. "Все по-голяма част от приложенията работят в облака, така че бързото вземане на правилни решения ще изисква механизми за изкуствен интелект", добави Шерил Уей, давайки за пример собствения облак на EnGenius - EnGenius Cloud, който осигурява както управление на множество WiFi среди от всяко място, така и съвети за оптимално разгръщане на безжични мрежи, използвайки изкуствен интелект. EnGenius Cloud като безплатен инструмент В съответствие с най-модерните тенденции EnGenius разработи свой безплатен Plug & Play облачен "помощник" - EnGenies Cloud, базиран на глобалната AWS инфраструктура. Той осигурява на клиентите нов контролер в облака, чрез който могат да бъдат управлявани както една точка за достъп, така и над 100 хиляди. Услугата е базирана на "безсървърна" облачна технология и се използва през интуитивен и професионален потребителски интерфейс. Разполага с функции, разчитащи на изкуствен интелект, които помагат за фина настройка и оптимизиране на мрежата, обясни Джеймс Рос, продуктов мениджър на EnGenius Networks Европа. EnGenius Cloud осигурява на инсталаторите 3 основни предимства: Лесно разгръщане на мрежата, включително чрез автоматизирано регистриране на инсталираните в дадена мрежа устройства, както и последващото им управление от всяко място. Интелигентни комуникации. Облачният контролер осигурява автоматично йерархичен изглед на свързаните устройства, подобрен преглед на техните характеристики, свързани потребители, текущо състояние. Облачното решение дава няколко възможности за автентификация (включително облачно базирана, чрез локален RADIUS сървър, през предварително дефиниран достъп), както и задаване на график за актуализиране на фърмуера (различен час извън работното време за отделните региони). Компанията е разработила и мобилно облачно приложение, чрез което администраторите могат да управляват устройствата през смартфона си, допълни Джеймс Рос. Системата детайлно визуализира информацията на важни характеристики, отнасящи се към "здравословното" състояние на мрежата. То се вижда веднага, а съветникът за отстраняване на проблеми и за оптимизиране й разчитат на технология за изкуствен интелект. Справките за трафика се появяват в реално време, включително на ниво приложения (L7).

Джеймс Рос, продуктов мениджър на Engenius Networks Европа.

Нови предложения за WiFi-6 EnGenius вече предоставя на своите партньори няколко модела точки за достъп за вътрешен и външен монтаж, отговарящи на стандарта 802.11ax. ECW220 работи в двата честотни обхвата, осигурявайки през MU-MIMO 2x2 скорост до 575+1200 Mbps, както и един порт с 1 Gb Ethernet за ъплинк връзка към фиксираната мрежа. Другият модел - ECW230 разполага с MU-MIMO 4х4 и безжична скорост 1150 Mbps в единия честотен диапазон плюс 2400 Mbps в другия. Ъплинк портът е 2,5GbE. И двете точки за достъп поддържат PoE, като ECW220 работи по стандарта 802.3af (максималната изходна мощност на захранването е 15,4 W), a ECW230 - по 802.3at (в този случай максималната изходна мощност е 30W).